Website design tips: 10 do's en don'ts voor jouw website
Een goede website maken, hoe doe je dat? Deze blog zit bomvol met website design tips, speciaal om te voorkomen dat jouw site eruitziet als een standaard beginners website. Ontdek hoe je jouw template of website naar een hoger niveau tilt met creatieve trucs en handige tips voor website design. Of je nu zelf aan de slag gaat met Squarespace templates of een template koopt, er zijn een paar essentiële dingen die je moet weten. Ik deel 5 do's en 5 don'ts om jouw website direct te onderscheiden van de massa.
Dus, ben je klaar om jouw website te laten converteren en schitteren en die beginnerlook te vermijden? Ontdek mijn top website design tips voor een professionele look met slechts een paar slimme aanpassingen om je template website te transformeren? Lees snel verder voor waardevolle website advies en handige tips!
Hier zijn de website design tips: de beproefde do's en don'ts die je website kunnen maken of breken!
1. Plan de structuur van je website
Heb je je ooit afgevraagd waarom sommige websites je aandacht meteen grijpen, terwijl andere je laten verdwalen in een digitale doolhof? Het antwoord zit in de navigatiestructuur.
Denk goed na over de route die je bezoekers moeten volgen. Het plannen van hun reis betekent meer dan slechts 2 stappen van ontdekking tot aankoop. Het draait om het begrijpen van je publiek en hen te begeleiden van punt A naar Z.
Geen post-its en lege muren? Geen zorgen. Gebruik Mind Mapping websites zoals Mural of MindMeister gratis plan om je eigen mindmap te maken, met kaarten en pijlen die de weg wijzen. Exporteer het als een afbeelding of bewaar het voor toekomstige referentie. Eenvoudig, toch? Lees verder voor meer website design tips.
Ontdek nu de Squarespace templates mogelijkheden om je op weg te helpen. Lees mijn blog ‘Maak een mooie website met Squarespace templates’ voor meer details.
2. Maak je navigatiemenu niet te ingewikkeld
Heb je je ooit afgevraagd waarom de meeste websites dezelfde set links in de header hebben? Daar is een reden voor!
Zie dit gedeelte als de top 3-5 dingen die je wilt dat mensen doen op jouw website, en link ALLEEN naar die plaatsen in uw header. Meer dan dat en uw kijkers zullen minder snel beslissen waar ze op zullen klikken en eerder geneigd zijn om gewoon weg te gaan. Je kunt andere links in je voettekst zetten, maar maak je navigatieheader niet onoverzichtelijk met dingen zoals FAQ's.
Gelukkig weet je nu hoe je je klantreis in kaart kunt brengen, dus het is gemakkelijk om prioriteiten te stellen voor welke links je hier moet plaatsen en waar je de rest die minder belangrijk is, moet laten.
3. Voeg meerdere CTA-knoppen toe
Call to action (CTA’s) zijn knoppen die bezoekers oproepen om actie te ondernemen, denk aan: 'Boek een gesprek', 'Voeg toe aan winkelwagen' of 'Ontdek het aanbod'. Ze vormen een cruciaal onderdeel van elk website ontwerp, maar het gebruik ervan kan overweldigend lijken. Misschien vraag je je af: "Is het niet te veel om meerdere CTAs op een pagina te hebben?"
Het korte antwoord is: nee. In feite is het aan te raden om meerdere CTA’s te gebruiken. Waarom?
Stel je voor dat je een verkooppagina hebt voor een nieuwe dienst. Je hebt boeiende tekst geschreven, prachtige visuals gebruikt en een duidelijke oproep tot actie toegevoegd op het einde.
Maar wat als de bezoeker je pagina niet helemaal leest? Wat als ze de oproep tot actie over het hoofd zien? Wat als ze nu nog niet klaar zijn om te kopen maar later terug willen komen?
Als je maar één button hebt, loop je wellicht het risico een verkoopkans te missen. Daarom is het een goed idee om meerdere CTA-knoppen strategisch op je pagina te plaatsen. Je kunt bijvoorbeeld een CTA bovenaan, in het midden en onderaan je pagina toevoegen. Liefst na elk onderwerp. Zorg ervoor dat je CTAs helder en beknopt zijn. Ze moeten de bezoeker vertellen wat ze moeten doen en waarom. Dit is een van de belangrijke website design tips om conversies te verhogen.
Tips voor het maken van effectieve CTA-knoppen
Gebruik krachtige, actiegerichte taal.
Bied de bezoeker een duidelijk voordeel.
Maak de CTA visueel aantrekkelijk.
Als je de knoppen waar mensen op moeten klikken slim gebruikt, kunnen ze je helpen om meer mensen te overtuigen om actie te ondernemen en de doelen van je website te bereiken.
Stel je voor dat je een bruiloft fotograaf bent en aan je website bezig bent. Je kunt bovenin je homepage een knoop toevoegen met de tekst "Ontdek mijn diensten." Deze CTA informeert de bezoeker dat je diensten aanbiedt en moedigt hen aan om meer te weten te komen.
Je kunt ook in het midden van je homepage een button toevoegen met de tekst "Boek een gesprek." Deze CTA is specifieker en spoort de bezoeker aan om een actie te ondernemen.
En je kunt onderaan je homepage een CTA toevoegen met de tekst "Boek me." Deze knoop is nog specifieker en moedigt de bezoeker om direct in zee te gaan met jouw als builoft fotograaf.
Voel je vrij om nog meer knoppen te gebruiken, eigenlijk onder elk onderwerp dat je bespreekt. Door meerdere CTA's te plaatsen, vergroot je de kans dat bezoekers je website verlaten met een positieve ervaring.
4. schrijf minder, Schrijf beter
Mensen houden niet van lezen online. Ze hebben het druk en er is veel andere informatie om hun aandacht te trekken. Als je wilt dat mensen je website lezen, moet je hun aandacht vasthouden door kort en bondig te schrijven.
Schrijf eerst de tekst voor je pagina en halveer die. En als je dacht dat het moeilijk was, snijd het dan nog een keer doormidden.
Gebruik niet onnodig veel bijwoorden en bijvoeglijke naamwoorden.
Schrijf op groep 8 niveau.
Houd je tekst in hapklare brokken, korte alinea's en breek het visueel op met opsommingstekens, kopjes, afbeeldingen, pictogrammen, wat dan ook.
Voorbeeld van een lange, saaie alinea:
Het was een geweldige ervaring om met [klantnaam] samen te werken. Ze waren zo [bijvoeglijk naamwoord] en [bijvoeglijk naamwoord] en ze hadden een [bijvoeglijk naamwoord] visie. We werkten samen aan een [zelfstandig naamwoord] project en het resultaat was [bijvoeglijk naamwoord]. We waren allebei zo [bijvoeglijk naamwoord] over het resultaat en we zijn erg trots op wat we samen hebben bereikt.
Voorbeeld van een kortere, interessantere alinea
We werkten samen met [klantnaam] aan een [zelfstandig naamwoord] project. Het was een geweldige ervaring en we zijn erg trots op het resultaat.
Door minder te schrijven en beter te schrijven, kun je ervoor zorgen dat mensen je website lezen en begrijpen.
Je kunt ook gebruik maken van humor of storytelling om je tekst interessanter te maken. Humor kan mensen aan het lachen maken en ze aanmoedigen om verder te lezen. Storytelling kan mensen meenemen in je wereld en ze interesseren in wat je te zeggen hebt.
Enkele specifieke voorbeelden
In plaats van te schrijven "Ik biedt een breed scala aan diensten", kun je schrijven "Ik help je met alles, van het schrijven van je website tot het creëren van blogposts.”
In plaats van te schrijven "Mijn producten zijn van hoge kwaliteit", kun je schrijven "Mijn producten zijn gemaakt van de beste materialen en zijn ontworpen om lang mee te gaan."
In plaats van te schrijven "Ik heb veel ervaring", kun je schrijven "Ik heb meer dan 3 jaar ervaring in de branche en ik heb al met verschillende klanten gewerkt."
Door deze tip 4 van website design tips op te volgen, kun je je website aantrekkelijker maken voor bezoekers en je doelen beter bereiken.
5. Kies makkelijk leesbare lettertypes
Ik zie dit steeds vaker bij vrouwelijke ondernemers, en daarom heb ik het ook toegevoegd als een van mijn website design tips. Alsjeblieft, vermijd het gebruik van gestileerde handgeschreven lettertypes voor alineatekst. Bij het ontwerpen van een website is het cruciaal om de juiste lettertypes te kiezen. De lettertypes die je selecteert, kunnen een enorme impact hebben op de leesbaarheid en het algemene uiterlijk van je website. Neem bijvoorbeeld een moeilijk leesbaar handschriftlettertype voor alinea's - hoewel het er misschien mooi persoonlijk uitziet, is het gewoon geen goed idee
Tips
Vermijd gestileerde handgeschreven lettertypes voor alineatekst. Deze lettertypes kunnen moeilijk te lezen zijn.
Kies in plaats daarvan een lettertype dat duidelijk en leesbaar is. Enkele goede websites opties zijn sans-serif lettertypes zoals hierboven de ‘Proxima Nova’.
Als je een gestileerd handgeschreven lettertype wilt gebruiken, gebruik het dan spaarzaam. Het is een goed idee om het alleen te gebruiken voor accenten.
Door de juiste lettertypes te kiezen, kun je ervoor zorgen dat je website gemakkelijk te lezen en te begrijpen is voor iedereen.
6. De Kracht van tekst
"Copy is king," en dat is niet voor niets een geliefde uitspraak onder tekstschrijvers. Jouw woorden dragen kracht en betekenis. Gebruik ze met zorg! De manier waarop je iets formuleert op je website kan het verschil maken tussen
"Koop bij mij, mijn spullen zijn geweldig!" en
Een meer doeltreffende aanpak is om de emoties van de bezoeker aan te spreken, bijvoorbeeld:
"Heb je angst om de controle van je bedrijf te verliezen door je groei? Ik bied een gratis gesprek aan om je te helpen meer zelfvertrouwen te krijgen!"
Deze benadering is persoonlijker en empathischer, waardoor de bezoeker zich begrepen voelt. Als je die belangrijke emotie weet aan te spreken, heb je potentiële kopers binnen handbereik!
7. Controleer hoe jouw website eruit ziet op mobiel
Het is belangrijk om te begrijpen hoe jouw publiek voornamelijk jouw website gebruikt. In mijn geval wordt mijn website hoofdzakelijk bezocht via desktopgebruik, op grote schermen. Ik heb dit gecontroleerd om er zeker van te zijn dat mijn site optimaal wordt weergegeven op het apparaat dat mijn doelgroep het meest gebruikt. Echter, merk ik op dat de overgrote meerderheid van mijn klanten hun websitesbezoekers via mobiele schermen bekijkt, met een weergavepercentage tussen 50% en 90%. Hierdoor wordt het duidelijk dat een geoptimaliseerde mobiele layout van essentieel belang is, zelfs meer dan voor grote schermen.
Om erachter te komen welke apparaten je websitebezoeker gebruikt, zijn er verschillende methoden beschikbaar. Een handige manier is het gebruik van Google Analytics. Als je, net zoals ik, Squarespace als website platform gebruikt, kun je dit ook controleren via het navigatie-item Analytics. Deze tools bieden inzicht in het aantal bezoekers op je website via desktop, mobiel en tablet. Hiermee kun je precies zien welke apparaten jouw publiek het meest gebruikt om je website te bezoeken.
Het is belangrijk om te weten welk apparaat je publiek gebruikt, omdat je website er anders kan uitzien en functioneren op verschillende apparaten. Met een goed ontworpen website zorg je ervoor dat alles er op elk apparaat strak en professioneel uitziet.
Hier zijn een paar tips
Gebruik responsive design. Responsive design betekent dat je website zich aanpast aan het apparaat dat wordt gebruikt. Dit betekent dat de tekst en afbeeldingen op je website automatisch kleiner of groter worden weergegeven, afhankelijk van het apparaat.
Gebruik duidelijke en bondige tekst. Mensen lezen minder op mobiele apparaten dan op desktopcomputers. Zorg er dus voor dat je tekst duidelijk en bondig is.
Gebruik grote knoppen. Knoppen moeten groot genoeg zijn om te klikken op mobiele apparaten.
Door te achterhalen welk apparaat je publiek gebruikt, kun je ervoor zorgen dat je website er goed uitziet en functioneert op elk apparaat. Dit kan helpen om je bezoekers een positieve ervaring te geven en je conversies te verbeteren.
8. Leid je bezoekers niet af
Tip 8 - ja je bent goed op weg met deze website design tips. Als je een website hebt, wil je dat bezoekers zich concentreren op wat je te bieden hebt. Je wilt niet dat ze afgeleid worden door dingen als een mooie zijbalk, veel externe links, advertenties of te veel animaties. Ik weet hoe het is om een website te hebben. Voor mijn eigen website, en ik heb geleerd dat het belangrijk is om bezoekers te helpen focussen.
Hier zijn een paar specifieke voorbeelden waarvan ik zag dat deze verbeteringen succes brachten:
Een mooie zijbalk kan je website er aantrekkelijk uit laten zien, maar het kan ook een afleiding zijn voor bezoekers. Als je een zijbalk wilt gebruiken, zorg er dan voor dat deze relevant is voor je inhoud en dat deze niet te veel ruimte in beslag neemt. Een zijbalk kan bijvoorbeeld worden gebruikt om relevante informatie te verstrekken.
Veel externe links kunnen bezoekers afleiden van je eigen website. Gebruik externe links alleen als ze relevant zijn voor je inhoud en als je wilt dat bezoekers deze links bezoeken. Externe links kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om gerelateerde informatie te verstrekken of om bezoekers naar een andere website te verwijzen.
Te veel animaties kunnen een afleiding zijn voor bezoekers, vooral als ze niet relevant zijn voor je inhoud. Gebruik animaties alleen als ze relevant zijn voor je inhoud en als ze het gebruik van je website verbeteren. Animaties kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om je inhoud te verduidelijken of om bezoekers te vermaken.