Een website beginnen: de 4 onmisbare website pagina's
Je hebt het voor elkaar: je hebt eindelijk besloten om jouw droom van een online bedrijf werkelijkheid te maken en deze met de wereld te delen. Maar er is één klein obstakel: een website beginnen en bepalen welke pagina’s je nodig hebt, blijkt toch wat lastiger dan gedacht.
Je struint het internet af en ziet allerlei fancy websites voorbijkomen. Daar heb je de webpagina’s: de homepage, de aboutpagina, de dienstenpagina en de contactpagina. Maar wacht, er is meer! Ze hebben ook nog een blog met ongeveer een miljoen blogposts, verkooppagina's die hun aanbod tot in de puntjes uiteenzetten. Een coachingspagina. Een podcastpagina. Testimonials, reviews en van hoe het is om met hun samen te werken. En laten we vooral de eindeloze gratis weggever en die shop niet vergeten die zonder twijfel de verkoopgame zal beheersen.
Oh - en laten we die leadmagneet onderaan niet vergeten, die e-mails verzamelt en je er fijntjes aan herinnert dat je bovenaan hun e-maillijst prijkt.
Als het lijkt alsof alle experts in jouw branche alles uit de kast trekken, hoe weet je dan waar te beginnen met je website? Eerst en vooral - haal diep adem. Er is niet één vastgestelde manier, maar er is zeker een snellere route om je website de lucht in te krijgen.
Je hebt geen overvloed aan websitepagina's nodig om een succesvol online bedrijf te runnen. En het mooie van websiteplatforms zoals Squarespace is dat je meer websitepagina's kunt toevoegen zodra je ze klaar hebt voor lancering. Oef.
Vandaag neem ik je mee langs de 4 onmisbare websitepagina's die jouw website nodig heeft. Zonder ingewikkelde toestanden. Ready?
Wanneer jij zover bent om online te gaan in plaats van te blijven hangen in perfectionisme, ben ik hier om je met trots te vertellen: binnen één-korte-week kun jij vol vertrouwen jouw website de wereld in slingeren.
Weg met die twijfels, aan de slag
Geloof me, het is echt niet zo'n ingewikkelde klus als je misschien denkt. Het enige wat je nodig hebt, is wat consistente inzet, een heldere visie en misschien een beetje handig timemanagement. Maar, als je er klaar voor bent, hoef je alleen maar het toetsenbord (of pen) ter hand te nemen en te beginnen met schrijven. En voor iedereen die een website begint en nog een beetje de weg zoekt in het doolhof van webschrijven: geen zorgen!
Met gemak een website starten? Lees deze tips als hulp bij het opzetten van je website.
Besef dat het waarschijnlijk tijdelijk is
Als jij en je website groeien, is het volkomen normaal dat er dingen zijn die je wilt veranderen. Misschien lonkt ChatGPT met nieuwe tekstideeën om je boodschap helderder te maken, overweeg je een professionele webdesigner in te schakelen om je website te verfijnen. Het kan ook zijn dat je op zoek gaat naar de beste manier om je bedrijf te promoten. En dat is helemaal oké.
Begin niet te groot
Tenzij je een heel team hebt van schrijvers, designers en marketeers, kun je niet alles in één keer doen. Start dus bescheiden. Misschien lanceer je slechts één dienst of focus je op de best coachingtraject. Of wie weet wacht je even met het starten van een blog zodat je je kunt concentreren op andere belangrijke zaken. Wat het ook is, bedenk dat het enige verschil tussen een onafgemaakte site en een ongepubliceerde site is dat een ongepubliceerde site nooit nieuwe klanten of verkopen zal genereren. En uit mijn ervaring als Squarespace website designer en grafisch ontwerper kan ik je verzekeren dat bijna iedereen zijn website als 'nog niet helemaal af' beschouwt.
Laat woorden werken
Gebruik effectieve tekstformules. tekst is simpelweg de kunst van het gebruiken van woorden om jouw klant de waarde te laten zien van wat je doet en het probleem dat je helpt op te lossen. Zeker, je kunt prima zelf aan de slag met het schrijven van je eigen teksten. Sterker nog, hoe meer aandacht je besteedt aan het creëren van een boodschap die gericht is op conversie, hoe minder werk je aan de achterkant hoeft te verrichten.
Als jij besluit mijn skills als website bouwer in te schakelen, krijg je van mij altijd een kers op de taart: een gratis strategisch werkboek. Dit handige hulpmiddel dient als jouw praktische kapstok om die ideale teksten uit je handen te laten vloeien.
Een website opzetten? Hier zijn de 4 onmisbare webpagina's:
Pagina 1: homepage
Als je een freelancer bent, moet je homepage glashelder weergeven wat je doet, jezelf introduceren, je aanbod in het kort presenteren en indien mogelijk, bewijsmateriaal of beoordelingen presenteren om vertrouwen op te bouwen. Voor online winkels daarentegen is de homepage natuurlijk opgezet zodat klanten door de producten of aanbiedingen kunnen bladeren.
Tips
Wil je een homepage die echt indruk maakt? Hou het simpel: kort en krachtig is de key. Laat de overbodige details achterwege. Gebruik pakkende koppen die meteen jouw boodschap duidelijk maken en laat de nieuwsgierigheid van je lezer het werk doen. Het doel? Dat je bezoeker verder klikt naar andere boeiende pagina's op jouw site. Geen overdaad aan informatie hier - gewoon de juiste dosis om ze enthousiast te maken voor wat nog komen gaat.
Pagina 2: over pagina
Op de over pagina werp je een blik achter de schermen en geef je jouw klanten een glimp van hoe het is om met jou samen te werken. Misschien heb je gehoord van de uitspraak ‘je about pagina gaat niet over jou’, en dat is gedeeltelijk waar. De crème de la crème van over mij pagina's doet twee dingen: ze laten de lezer zich begrepen voelen en geven hen het gevoel dat ze jou kennen. Door je ideale klant centraal te stellen in de manier waarop je praat over wat je aanbiedt, bereik je precies dat. Het gaat niet alleen om een verhaal, maar om het bouwen van een echte connectie.
Tips
Wil je een about pagina die echt impact maakt? Begin met te vertellen wat je voor je klanten kunt betekenen, hoe je hun leven kunt verbeteren, voordat je over jezelf begint. Deze pagina draait om het opbouwen van vertrouwen en geloofwaardigheid: het begint met je klant te laten zien dat je hen ziet, begrijpt en alles weet over het probleem waar ze mee zitten. Vertrouwen opbouwen begint met begrip. Ondersteun dit vervolgens met jouw verhaal, jouw referenties en eventuele recensies, getuigenissen of feiten die jouw legitimiteit ondersteunen.
Voor meer inspiratie over het schrijven van een sterke over ons pagina, neem een kijkje op de blog: De About pagina: Doe dit, niet dat.