10 Squarespace design tips om beter te ontwerpen

Hoe je je website ontwerpt, inclusief de Squarespace design tips die volgen, heeft grote invloed op hoe gemakkelijk mensen door je site navigeren, zelfs als ze geen ervaring hebben met het maken van een website op Squarespace. Vooral voor bezoekers die snel informatie zoeken op internet, is de allereerste indruk van je website ontzettend belangrijk. Bedenk maar dat met slechts één klik ze al bij je concurrent kunnen zijn. Het is dus goed om deze Squarespace design tips in gedachten te houden bij het maken van je website.

Hoe je je website ontwerpt, inclusief de Squarespace design tips die volgen, heeft grote invloed op hoe gemakkelijk mensen door je site navigeren

Een goede website valt vaak niet op omdat deze intuïtief en gebruiksvriendelijk is. Maar het zijn doordachte ontwerpkeuzes, zoals de tien essentiële Squarespace design tips die ik hier zal bespreken, die zorgen voor deze gebruiksvriendelijkheid en helpen bij het creëren van een aantrekkelijke website.

 

1. Zorg voor eenvoudige navigatie

Eenvoudige navigatie is essentieel voor een prettige website ervaring en daarom de eerste van de Squarespace design tips. Met goede navigatie hoeven bezoekers er niet eens bij stil te staan.

Je websitebezoekers moeten moeiteloos kunnen begrijpen waar elke link hen naartoe leidt en hoe ze hun bestemming kunnen bereiken. Bedenk echter hoe frustrerend het is als je op een website niet kunt vinden wat je zoekt - meestal verlaat je de site dan.

Houd het ontwerp van de navigatie op je Squarespace website eenvoudig door duidelijke en directe taal te gebruiken. Maak het niet ingewikkelder dan nodig is. Test de navigatie van je website door vrienden te vragen om naar een specifieke pagina of product te navigeren, of probeer het zelf uit.

2. Plaats de belangrijkste informatie bovenaan

Webdesigners praten vaak over het plaatsen van informatie "boven de vouw". Deze term komt uit fysieke kranten, waar de belangrijkste verhalen bovenaan worden afgedrukt, boven de plek waar de krant in tweeën wordt gevouwen. Voor een goed webdesign betekent dit dat de belangrijkste onderdelen van elke webpagina zichtbaar zijn voordat iemand moet scrollen.

Veelvoorkomende zaken om bovenaan te plaatsen zijn:

  • Bedrijfsnaam en logo

  • Navigatiemenu

  • Slogan waar je voor staat

  • Beknopte samenvatting over jou of je bedrijf

  • Foto(‘s) die duidelijk maken voor wat je staat of je sterkste stuk(ken) uit je portfolio

Beoordeel hoe goed de informatie bovenaan je website werkt door naar de belangrijkste pagina's te gaan. Kijk welke informatie je meteen kunt zien zonder naar beneden te scrollen. Houdt elke pagina je aandacht vast zodra je erop klikt en maakt het je nieuwsgierig om meer te ontdekken of naar beneden te scrollen?

3. Organiseer je tekst op basis van belang

Een van de doelen van elk websiteontwerp is om informatie te delen met bezoekers van je site. Je kunt aangeven welke informatie het belangrijkst is door gebruik te maken van duidelijke lettertypes en teksthiërarchie.

Dit betekent dat de tekst op je website duidelijke koppen, titels en hapklare tekst moet hebben. Om het eenvoudig te houden, probeer het aantal lettertypen en stijlen te beperken tot maximaal 3 per webpagina.

Het is belangrijk om titels en koppen te gebruiken die relevant zijn voor je inhoud. Bekijk bijvoorbeeld deze blogpost als voorbeeld van een goede indeling. De tekst maakt gebruik van lettergrootte en stijl om de belangrijkheid van de informatie op de pagina aan te geven, inclusief de titel, kernpunten en leestekst.

Het ordenen van de inhoud van je website op een duidelijke manier helpt bezoekers om gemakkelijk te lezen en te navigeren op je site, en het stelt zoekmachines ook in staat om de structuur van je site beter te begrijpen. Dit kan je zoekranglijsten en SEO verbeteren.

4. Leid lezers met je ontwerp

Bekijk de indeling van je webpagina als een pad voor je bezoekers. Dit pad zou hen moeten leiden om iets te doen, zoals verder doorklikken op je Squarespace website of een specifieke actie ondernemen door op een knop te duwen.

Mensen scannen normaal gesproken pagina's van boven naar beneden en van links naar rechts. Rangschik je site dienovereenkomstig in een "F" of "Z" vorm, rekening houdend met deze leesrichting. Het is bijvoorbeeld een goed idee om jouw bedrijfsnaam en jouw doel ervan in een opvallende header in de buurt van de bovenkant van je homepage te plaatsen. Daarna kun je het aanvullen met details en afbeeldingen over je aanbiedingen verder naar beneden.

Gebruik de structuur in combinatie met afmetingen en kleuren om de belangrijkste details op een bepaalde pagina te benadrukken.

5. Zorg ervoor dat je duidelijke doelen stelt voor je website

Bij het ontwerpen van je Squarespace website moet je een specifiek einddoel voor ogen hebben voor je bezoekers. Wil je dat ze je boeken als spreker, een afspraak met je maken, of overwegen ze voor een coachingtraject met jou samen te werken?

Je webdesign moet bezoekers naar dat einddoel leiden. Nadat je de nodige achtergrondinformatie en bewijs hebt gegeven, is het ultieme doel om actie te inspireren via een oproep tot actie (CTA).

Dit kan een knop, formulier of link zijn met een duidelijke boodschap zoals "Boek nu" of "Aanmelden". Het is belangrijk om de CTA te onderscheiden van de rest van de webpagina en deze direct onder belangrijke informatie of visuele elementen die overeenkomen met de CTA te plaatsen. Dat maakt de optie opvallender en stuurt bezoekers rechtstreeks naar het belangrijkste doel van je webpagina.

6. Kies kleuren voor visueel evenwicht, contrast en sfeer

Je kleurenpalet is een krachtig middel om de sfeer en uitstraling van je website te bepalen. Bij het kiezen van je kleuren, denk na over hoe je wilt dat je merk of bedrijf je klanten laat voelen.

Voor een levendig en energiek gevoel kun je heldere en felle kleuren proberen. Als je de voorkeur geeft aan meer rustgevende kleuren, kies dan voor zachtere tinten. Nadat je je kleurenschema hebt gekozen, zorg ervoor dat je het consistent toepast op je hele website voor een samenhangende en professionele uitstraling. Gebruik verschillende kleuren om essentiële onderdelen te benadrukken en voeg diverse tinten toe om een harmonieus uiterlijk te bereiken.

Elke kleur heeft een scala aan tinten, dus verken alle mogelijkheden en experimenteer met verschillende combinaties voordat je een kleuroptie afwijst.

7. Gebruik lege ruimte om inhoud te benadrukken

Lege ruimte, ook wel bekend als witruimte, is een blanco gebied dat opzettelijk tussen de inhoud op je website is geplaatst. Lege ruimte is een extra manier om de informatie op je site te structureren in termen van visuele hiërarchie. Het zorgt er ook voor dat het browsen van je website prettiger en minder verwarrend is.

Bijvoorbeeld, veel tekst in een sectie van een pagina proppen kan het moeilijk maken om te lezen. Zonder visuele aanwijzingen is het lastig om het cruciale deel van de tekst te bepalen, wat lezers kan dwingen om snel door te scrollen of de tekst helemaal over te slaan. Gebruik visuele onderbrekingen om de nadruk te leggen op een belangrijk verkooppunt of een kop.

Je hoeft geen designvaardigheden te hebben om negatieve ruimte toe te voegen. De Squarespace Fluid Engine Editor bevat een raster om je te helpen de ruimte tussen de secties van je pagina visueel te begrijpen. Bekijk een voorbeeld van je webpagina en bedenk hoe een nieuwe gebruiker deze zou navigeren. Je intuïtie kan aangeven waar leesbaarheidsproblemen bestaan of waar meer ruimte nodig is.

8. Kies beelden die je doel weergeven

Net zoals je kleurenpalet, moeten de visuele elementen die je voor je website kiest je bedrijfsidentiteit weerspiegelen en je website's doel ondersteunen. Dit omvat alles, van foto's tot pictogrammen en accenten die de secties van de pagina verdelen.

Afbeeldingen stellen je in staat om specifieker te zijn over wat je aan je bezoekers wilt overbrengen. Als een gedempt, zacht kleurenpalet rustgevende energie uitstraalt, kan een afbeelding van iemand die mediteert laten zien hoe je die specifieke energie tot leven brengt in je merk of bedrijf.

Tenzij je diensten verkoopt of een portfolio deelt, kun je hoogwaardige stockfoto's gebruiken en Squarespace afbeeldingseffecten gebruiken om je boodschap over te brengen.

Dat waren al veel Squarespace design tips maar met de volgende twee kun je je website zeker naar een hoger niveau tillen en je concurrentie voorblijven.

9. Zorg ervoor dat je website toegankelijk is op alle schermen

De helft van het online verkeer in Nederland komt van mobiele apparaten, dus is het belangrijk dat je website design zich kan aanpassen aan verschillende schermgroottes en apparaten voor optimale functionaliteit.

Het goede nieuws is dat de meeste tools waarmee je websites kunt bouwen, al automatisch kunnen zorgen dat je website er goed uitziet op verschillende schermen. Squarespace bijvoorbeeld, heeft een ontwerp dat automatisch de inhoud en lettergrootte aanpast aan kleinere of smallere schermen.

Test de mobiele bruikbaarheid van je website voordat je deze lanceert en terwijl je bewerkt. Je website editor moet een mobiele voorbeeldmodus of aparte mobiele bewerking hebben. Controleer voordat je live gaat de website op een telefoon en tablet om ervoor te zorgen dat de layout, lettertypen en links goed werken en logisch zijn gestructureerd.

10. Creëer een opvallend ontwerp

Zoals bij elke creatieve onderneming, als je de principes begrijpt, kun je ze gebruiken om je unieke ideeën te presenteren.

Een betrouwbaar bedrijf ziet er professioneel uit, maar een professioneel bedrijf dat onderscheidend is, heeft een eigen perspectief. Denk aan al deze principes wanneer je je Squarespace websiteontwerp of redesign project voorstelt. Maar aarzel niet om te experimenteren met verschillende ontwerpelementen en een unieke uitstraling te creëren die aan jouw eisen voldoet.

Kort gezegd, bij het ontwerpen of vernieuwen van je website is het belangrijk om deze Squarespace design tips te onthouden: maak de navigatie eenvoudig, zet belangrijke info bovenaan, kies passende visuele elementen en geef je website een unieke uitstraling die past bij jouw bedrijf. Een effectief ontwerp weerspiegelt niet alleen professionaliteit maar ook jouw eigen visie, waardoor je website opvalt en aantrekkelijk is voor bezoekers.

Squarespace is een geweldige websiteplatform om snel een mooie website te maken. Maar als het voor jou te complex wordt, ben ik er om te helpen. Als ervaren Squarespace webdesigner zet ik jouw ideeën om in een professionele website. Samen creëren we een aantrekkelijke en effectieve website die bij jou past. Als je een handje wilt helpen bij het zware werk, sta ik voor je klaar.

Made by Anouk

Is je huidige Squarespace website te klein geworden voor je grote ambities? Schakel Made by Anouk in.

Made by Anouk is dé Squarespace expert van Nederland. Samenwerken met mij betekent een slimme stap vooruit. Ik maak websites die je verwachtingen overtreffen en je laten opvallen. Mooi design, naadloze functionaliteiten en stressvrije aanpak voor gewenste resultaten. Succes gegarandeerd. Ik maak graag kennis met je.

https://madebyanouk.nl
Vorige
Vorige

Squarespace SEO: in 5 stappen naar succes in Google

Volgende
Volgende

One page website: de korte route naar online succes